> Соло Артист

Ѓоко Танески

Ѓоко Танески
Ѓоко Танески
Ѓоко Танески
Ѓоко Танески
Preview Thumbnail
Ѓоко Танески
Ѓоко Танески
Ѓоко Танески
Ѓоко Танески

Ѓоко Танески е роден на 2 март 1977 година, во Охрид, каде што живее. Тој е четврто дете во семејството. Во Кавадарци завршил средно шумарско училиште. Ѓоко Танески е оженет и има две ќерки: Анастасија, родена во 2007 година, и Михаела, родена во 2011 година.

Музичка кариера
Своите музички почетоци, Танески ги направил во Кавадарци, кога за време на средношколските денови ја оформил својата прва група, со која настапувал на локалната сцена.

Евровизија 2010
На 20 февруари 2010 година, Танески победил на македонското национално финале за избор на песна за Евровизија. Така, тој ја претставувал Македонија на фестивалот „Евровизија 2010“, одржан во Норвешка, со песната „Јас ја имам силата“.

  • ID: 4775
  • Настапи: Свадби Прослави Родендени Евенти Забави